- ERFARING
- PROJEKTER
- UDGIVET
- VIDEOER
- TV
Velkommen til mit onlinehjem, hvor du finder materialer fra alle mine projekter – lige fra oversættelser af TV-serier og film til spil, prædikener, kreative materialer osv.
Studietid, efterskolelærerjob og første erfaringer som præst
I 1995 begyndte jeg at studere teologi i København. I 2006 blev jeg ansat som lærer på Stubbekøbing Efterskole. Det betød meget for mig at være efterskolelærer, og jeg fik en stor interesse for undervisningspædagogik som siden har udmøntet sig i en lang række projekter, du kan læse om her på siden.
Efter 3 år som efterskolelærer blev jeg sognepræst, og i 2014 flyttede vi til Midtjylland, hvor jeg var sognepræst i 9 år. I 2022 flyttede vi tilbage til Stubbekøbing, hvor jeg var ansat som afdelingsmissionær for Lolland-Falster. Nu er jeg specialpædagogisk konsulent for Nota under Kulturministeriet.
Erfaringer og kompetencer i årenes løb
Erfaringerne fra tiden som efterskolelærer, som underviser og som præst udmøntede sig i en række projekter, som siger meget om, hvad jeg har af evner og hvilke typer stillinger jeg har rigtig meget at give til.
September 2019 blev jeg tildelt Viborg Stifts initiativpris. Det er jeg naturligvis stolt over, som en anerkendelse af netop det, jeg bruger en del tid på: At finde engagerede og motiverende undervisningsformer, og så vidt muligt altid i samarbejde med lokalsamfundet. Jeg opsøger vinkler og ideer til, hvordan undervisning og forkyndelse kan knyttes til lokale personer, kunstnere, borgerforeninger, klubber, osv.
Det udviklede sig bl.a. i samarbejde med den lokale skole hvor jeg lavede projekter med eleverne, og jeg indgik samarbejde med det lokale borgercenter.
Jeg har samarbejdet med lokale billedkunstnere, fx i 2018 hvor jeg udfordrede en kunstner til at skabe eller finde et kunstværk, som kunne udtrykke påskens budskab.
Det kom der et fint og spændende samarbejde ud af, hvor kirke og kunst arbejdede sammen og hvor de lokale aviser fortalte om det.
Mit arbejde med forkyndelsen resulterede for et par år siden i en bog, med titlen ”Prædikenens dimensioner.” Bogen er skrevet til unge, nye prædikanter. Jeg har bl.a. også udgivet jule-andagtsbogen ”Julens 12 dage” (2016). Senest fik jeg via KLF Kirke&Medier udgivet studiebogen “Giv mig din opmærksomhed.”
I 2012 havde jeg den lidt spøjse oplevelse (og ære) at en af mine prædikener blev gjort til en del af pensum i gymnasie-undervisningsbogen ”Grundbogen til religion C” (2012, side 66, link her).
I 2017 fik jeg penge fra en kirkelig fond til at udvikle såkaldte ”bibelske Escape Room”, som er spil, der kan sættes op i forskellige lokaler (se nærmere, klik på link).
Disse spil har ført til, at jeg bliver inviteret ud til menigheder, som gerne vil prøve spillene og lære selv at bygge dem.
I 2018 udviklede jeg et ”Bibelværksted på hjul”, som indeholder skuffer og rum med masser af redskaber, tryllekunster, figurer og såkaldte Fortælletæpper (som jeg opfandt til lejligheden).
Og endelig har jeg udviklet et par omfattende undervisningsprojekter, som er bygget op omkring gamification – altså brugen af de motiverende mekanismer fra spil. Det var arbejdet med gamification som udløste førnævnte Initiativpris.
Juryen udtalte i den forbindelse bl.a. at ”du har vist vovemod og iderigdom overfor en målgruppe hvor kirken står svagt. Du har i årevis udvist vilje til at tænke kirken ind i moderne sammenhænge. Med projektet Gamificering af kirkelig undervisning, giver du næste generation en stemme og en platform ind i kirken, og giver samtidig kirken et nyt sprog” (link til udtalelsen, klik her).
Projektet fik mediernes opmærksomhed, og efteråret 2019 var der indslag i såvel TV-Avisen som P4 og Kristeligt Dagblad:
Bornholms kirkevikar >>> klik her og se tilbuddene.
Konkrete situationer og udfordringer giver energi til min kreativitet. De projekter, jeg præsenterer her nedenfor udspringer alle af ideer jeg har fået som løsning på typisk arbejdsrelaterede opgaver og udfordringer:
Escape Rooms
Bliv låst inde i et lokale med 60 minutter til at slippe ud. Du skal gennemsøge lokalet for spor og opgaver, som skal løses, før du slipper ud. Det er, hvad escape rooms typisk handler om, og jeg har arbejdet videre med konceptet i en primært kirkelig sammenhæng og skabt hvad jeg kalder “bærbare escape rooms” – altså med håndtag, som kan tages med rundt til møder og konferencer – og jeg har designet to udgaver som fylder hele lokaler med æsker og hængelåse.
Princippet bag escape rooms fascinerer mig: Dels konkurrenceelementet, dels at mange escape rooms fortæller en historie, dels at deltagerne selv skal finde vej og finde en mening ud af de ting, der ligger i lokalet. Derfor bygger jeg meget af min undervisning på disse principper, og har bl.a. brugt det i udviklingen af “gamificering af kirkelig undervisning.”
De forskellige escape rooms kan købes her på min hjemmeside.
Fortælletæpper og bibelværksted på hjul
Jeg fandt på dette projekt efter jeg var blevet introduceret til en bestemt måde at fortælle beretninger fra Bibelen. Jeg fornemmede, at der var brug for en mere interaktiv og engagerende måde at fortælle på – i hvert fald for mig – så jeg opfandt et par fortælletæppper samt en tilhørende vogn, som jeg kalder “Bibelværksted på hjul.”
I videoen her introducerer jeg fortælletæpperne og vognen:
GPS-vandringer
Det var min interesse for geocaching – altså at man søger og finder små skjulte æsker ved hjælp af en GPS-styret app – som gav mig ideen til GPS-styrede læringsvandringer. Vandringerne bygger på et tema eller en historie, som deltagerne så vandrer rundt i og får opgaver via mobilappen. Videoen her er en introduktion til GPS-vandringer generelt:
Spille Guds Rige
At spille Guds Rige ind i hjerterne. Det er visionen bag de spil, jeg igennem årene har designet. Og det er visionen bag det fantasyunivers, kaldet Salem, som jeg har skabt og skrevet en grundlæggende saga om.
Du finder alle spillene her på min hjemmeside, og her finder du også sagaen om Salem.
Mission Konstantin
Arbejdet med gamification – altså at bruge mekanismer fra spil i undervisningen – er mit absolut største projekt. I 2019 fik jeg Viborg Stifts Initiativpris for mit arbejde med at skabe et helårsundervisningsoplæg baseret på gamification.
Du kan læse meget mere om gamificationprojektet her på hjemmesiden.
I denne video er indslaget fra TV-Avisen, som blev vist på TV vedrørende projektet og initiativprisen:
Påskeprojekt
Coronakrisen i begyndelsen af 2020 betød, at det ikke var muligt at holde påskegudstjenester i kirkerne. Min første tanke var: “Her er en mulighed for at bruge medierne til noget fornuftigt”, så jeg gik i gang med en påske2020-hjemmeside, fyldt med aktiviteter, opgaver, videoer, undervisning, links til onlinegudstjenester, osv.
Projektet blev en succes, med omkring 1500 daglige besøgende i påskeugen, og en lang række kirkelige organisationer valgte at føje materialer til projektet og bruge det i deres lokale markedsføring.
Påske2020-hjemmesiden findes nu på påske.dk (link)
Tekstning af videoer
En af mine hobbyer er at dansktekste videoer og film.
Det er blevet til rigtig mange i årenes løb, og jeg er også med i den gruppe, som løbende dansktekster streamingserien The Chosen. Du finder alle de dansktekstede videoer her på min hjemmeside.
JOURNALISTISKE INTERVIEWS OG ARTIKLER
Interview med skoleleder Inge Nørgaard Møller (kirkebladet sept/nov 2014) (link)
Interview med naboer, med overskriften “Naboer” (kirkebladet dec/febr 2014/15) (link)
Artikel om initiativer for børn og unge med overskriften “Lad de små børn” (kirkebladet dec/febr 2016) (link)
Artikel om legende læring, “Skal vi lege kirke?”, i magasinet Kirken Underviser (link)
ARTIKLER OM TRO
“Ledt af Gud ud i ørkenen” (opbyggelig artikel) (link)
“Lys og salt” (prædiken) (link)
“Skal vi lege kirke?” (til magasinet Kirken Underviser, om gamification) (link)
BØGER OG MANUSKRIPTER
Giv mig din opmærksomhed
Udgivet i samarbejde med KLF Kirke&Medier. Det er den første bog som i bibelstudieform med spørgsmål giver brugeren mulighed for i fx studiegrupper eller på skoler at samtale om, hvad Bibelen har at sige om kristnes forhold til medier. Kan købes her.
Meningen med livet
Bogens udforskning af, hvad Bibelen siger om meningen med livet, kommer vidt omkring. Bogen begynder på Bibelens side 1, hvor meningen med livet første gang præsenteres, og dykker dernæst ned i emner som identitet, køn, personlig relation til Gud, pagter og hvad der sker når vi dør. Bogen indeholder desuden en række personlige ‘Kære yngre jeg’-breve, hvor udvalgte emner behandles på en meget personlig, bagudskuende måde. Kan købes her.
Prædikenens dimensioner
En erfaringsbog, dvs. bogen fortæller historien om mine erfaringer som prædikant. Læseren får således prædikenlære/homiletik ind i form af en personlig fortælling. Bogens hoveddel fokuserer på de 3 dimensioner, jeg arbejder med, nemlig den historiske, den kreative og den identitetsbemyndigende. Kan købes her.
I pagt med Gud
En gennemgang af, hvad Bibelen siger om at være i pagt med Gud. De primære bibeltekster i bogen er fra 3. Mosebog og Hebræerbrevet. Udgivet på Credo forlag. Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan stadig købes her på hjemmesiden.
Julens 12 dage
En andagtsbog til julens 12 dage – dagene mellem juledag og Hellig Tre Konger.
Til hver dag er der en andagt, en sang og en bøn, og en beskrivelse af, hvad der er værd at vide om den aktuelle dag og om julens traditioner.
Kan købes her.
Kirken kommunikerer
En grundbog om kirkelig kommunikation, specifikt omkring kommunikation i multimedierne. Et uddrag af bogen blev af Viborg Stift sendt rundt til alle menighedsrådene i stiftet. Uddraget kan downloades ved at klikke her.
Denne side viser nogle af de videoer, jeg har produceret. Under menupunktet “TV” kan du se videoer med optagelser fra TV, hvor jeg har deltaget. Min erfaring med at producere videoer er ret bred, fra manualvideoer til prædikenvideoer og meget andet. Derudover har jeg stor erfaring med dansktekstning af film. De findes samlet på mine hjemmesider bibelfilm.dk og forkyndelse.dk
I coronatiden 2020-21 filmede jeg en række prædikener og brugte tiden på at lege med videoformatet. Her er en videoprædiken til Helligtrekongers søndag:
Jeg lavede dette “Skype-interview” til en børnegudstjeneste. Dette er blot et lille klip. Forestil dig, at jeg står i kirken og har Skype-kontakt med Josef, og så kører der en dialog mellem præst og Josef. Den endelige udgave bestod af 12 klip, som jeg styrede med en fjernbetjening så det virkede, som om jeg havde en samtale med Josef:
Og så har jeg lavet rigtig mange “manualvideoer”, dvs. videoer hvor jeg forklarer noget: