Forbered dig i god tid

For mit eget vedkommende er mit tilbagevendende natlige mareridt, at jeg står i en kirke og ikke har mit manuskript med – eller at jeg ikke har fået forberedt mig.
Jeg kan vågne midt om natten, midt i sådan et mareridt, fordi det simpelthen er min største frygt. Jeg har brug for at forberede mig i god tid, og jeg har brug for at prædikenerne bearbejdes over lang tid.

Der er flere gode grunde til at forberede sig i god tid, og selv om vi som sagt alle er forskellige, så vil jeg her dele mine erfaringer:

Jeg kan sagtens tidsmæssigt befinde mig i januar måned og allerede være i gang med marts eller april måneds prædikener.
Fire-fem gange om året laver jeg en seddel, med en oversigt over de kommende måneders datoer, hvor jeg skal prædike. Og så går jeg simpelthen i gang fra en ende af, og ud for datoerne begynder jeg at skrive små stikord, ideer der falder mig ind, osv.

Jeg går hurtigt i gang med den første prædiken på sedlen, for jeg ved, at når først jeg er kommet i gang, og har skrevet de første linjer, så kommer resten relativt nemt.

Hvis du arbejder i en større kirke, med ansatte som skal være med i processen frem mod fx en gudstjeneste, så har tidlig forberedelse den fordel, at du kan involvere de ansatte i processen.
I kan sammen tale om gudstjenestens overordnede tema, ud fra dine prædikentanker, og I kan sammen tale om sange, eventuel illustrerende grafik på en storskærm, måske skal der stilles en rekvisit frem som illustrerer temaet, osv.

Dermed bliver der også, både hos de andre ansatte, og især hos dig selv, tid til ekstra kreativitet.
Det er svært, hvis du skriver din prædiken dagen før eller et par dage før, lige at få en kreativ ide – som fx et videoklip – og så få det inkluderet.
Forbereder du dig i god tid, og får samlet ideer i god tid, kan du sagtens nå at inkludere videoklip, illustrerende rekvisitter, osv.

Endnu en fordel ved forberedelse i god tid er, at uforudsete omstændigheder ikke længere er noget stort problem.
Begravelser, sygdom, osv., er der sjældent plads til i kalenderen, hvis man er typen, der forbereder sig sent.

Jeg skal så også huske at nævne, at det tager tid at vænne sig til. Det tager tid at vænne sig til at forberede sig i god tid.
Det kræver noget den første gang at sætte sig ned og lave en liste over de kommende måneders prædikener – og så at komme i gang.
Men for mit eget vedkommende er det blevet til stor velsignelse, og det giver Gud mere plads og rum til at arbejde i mig.
Jeg kan sagtens sidde et par måneder i forvejen, med den prædiken jeg på det tidspunkt er nået til på listen, og være fuldstændig tom for ideer – men det er min erfaring, at netop fordi jeg er i god tid, så er der igen panik, for jeg ved, at efter et par dage dukker den helt rigtige idé eller vinkling op, takket være at Gud får plads og tid til at tale til mig og arbejde i mig.

Carsten Riis Jensen
Januar 2016.

Skriv et svar