Geocaching og Pokémons

Da vores drenge var små, spillede de begge Pokemon. Det er både en tegnefilmsserie, et kortspil og et computerspil.
Pokemon er et eventyrunivers, beboet af eventyrlige væsener kaldet Pokémon, som kan se ud på forskellige måder og som er opdelt i undergrupper.
Man skal fange disse Pokémon’er, i en rød og hvid kugle, for at træne dem til kampe, vinde turneringer og stige i graderne.
Blandt de mest populære Pokémon-figurer er Pikachu, en lille gul, kaninlignende figur.

Vores drenge havde både kortene – som de byttede med andre børn – og figurerne.

GPS, GEOCACHING OG POKÉMON
Indtil i går troede jeg, at Pokémon ikke eksisterede mere. Men jeg tog fejl. Rigtig meget fejl, endda. Og jeg opdagede, at lokale kirker og menigheder nu har fået en gratis og helt særlig gave, i form af den videreudvikling, som Pokémon har undergået for nylig:

Der findes allerede spil og lege, som udnytter at moderne mobiltelefoner har kamera og GPS.
Det mest populære er geocaching, hvor man går rundt i naturen og leder efter æsker, som er placeret over hele verden ved hjælp af GPS-koordinater.
Også lokale kirker har haft gavn af denne leg – eller sport, som det rettelig er – når en geocache er blevet gemt lige ved en kirke. Når æsken er fundet, har brugerne ofte valgt at gå en tur ind i kirken bagefter, for at se nærmere på stedet.

EN GAVE TIL KIRKEN
Folkene bag Pokémon har videreudviklet denne tanke, og givet lokale kirker en stor gave:
I TV-serierne følger man en gruppe “trænere”, som bl.a. rejser rundt og fanger Pokémons.
Det samme gør man i spillene: Man sidder i sofaen derhjemme, og spiller en træner, der rejser rundt.
Men hvad nu hvis man rent faktisk SELV skulle lette bagenden fra sofaen og SELV tage fysisk rundt for at finde Pokémon’er, træne dem, udvikle dem og besejre landområder og andre spillere?
Det er ligesom med geocaching muligt nu, ved hjælp af mobiltelefoner med kamera og GPS.
Spillet hedder Pokémon GO.

Dette spil, som kom på markedet for få uger siden, har allerede bredt sig over hele verden med enorm hastighed. Millioner har downloadet spillet til deres mobiltelefoner, og tidlige studier har vist, at dette spil – som kræver, at man bevæger sig og rejser rundt – øger folks motion end nogen kampagne for motion nogensinde har formået!

Når Pokémon GO er installeret på mobilen, opretter man en personlig karakter – en avatar.
Herefter ser man, ved hjælp af GPS og Google Maps, hvor i verden man befinder sig, og om der er pokémons i nærheden.
Google Maps udmærker sig ved både at kunne vise traditionelle landkort og faktiske satellitbilleder af det sted, man befinder sig. Og ved hjælp af mobilkameraernes indbyggede gyroskop kan der skabes et billede på mobilen så det ser ud, som om der er en pokémon lige foran en.

Disse pokémons, samt diverse tilbehør man kan samle op og bruge i spillet, er spredt ud over hele verden, ved hjælp af Google Maps, og spillets konstruktører har primært valgt at placere dem ved parker, turistattraktioner, mindesmærker og… kirker!
Disse steder kaldes PokéStop.

Og netop derfor var det, at min ældste søn i går kom og sagde: “Jeg går lige en tur op til kirken” – for han havde opdaget, at der oppe ved sognekirken, som ligger 700 meter herfra, var et PokeStop.

Det har på verdensplan betydet, at lokale kirker er blevet besøgt af tusinder af entusiastiske spillere, som skal hen og fange pokémoner – og som bagefter forhåbentlig tager sig tid til at kigge inden for.
På hjemmesider og blogs fortæller spillere fx, at spillet har gjort, at de for første gang har trådt inden for i en kirke.

Så langt, så godt. Men det bliver bedre:
Som en del af spillet kan man købe “Lure Modules”, som gør, at man får 30 minutter, hvor der cirka hvert andet minut dukker nye pokémons op det fysiske sted, man befinder sig.
Det har ført til, at kirker – primært i USA – simpelthen har sat skilte og plakater op, der dels byder Pokémon GO-spillerne velkommen til kirken og dels fortæller, at hvis de kommer tilbage på et bestemt klokkeslæt en bestemt dag, så giver kirken gratis en “Lure Module”, så de spillere, der er til stede, kan indfange en masse pokémons og tilbehør.

I nogle kirker har man sørget for, at nogle af de ansatte selv kender til spillet, og derfor kan gå hen til de spillere, der ankommer til kirken for at fange pokémons, og tage en snak med dem, måske invitere dem inden for til en kop kaffe eller lignende.

EN UDFORDRING TIL KIRKEN
Men… og der er et men: En af mange udfordringer ved dette spil er det faktum, at mange PokéStop og pokémon-figurer befinder sig på steder, hvor det kræver den lokale bestyrelses og menighedsråds omtanke og beslutning om, hvad der skal være muligt og tilladt.
Mange befinder sig nemlig på kirkegårde og på mindesmærker som fx Auschwitz. Allerede nu har det skabt problemer, og derfor er det som sagt vigtigt, at bestyrelser og menighedsråd tager en beslutning og vælger, om specifikke områder – som fx lokale kirkegårde – skal have advarselsskilte sat op.

Her er det vigtigt at bemærke, at i skrivende stund er det ikke muligt at få slettet sin lokale kirke som PokéStop, men firmaet bag spillet er opmærksomme på problemet, og er nu i gang med at finde en løsning, så man kan bede om at få sin kirke slettet fra spillet!

GRIB CHANCEN – HOLD EN POKÉMON GUDSTJENESTE
Faktum er under alle omstændigheder, , at både i geocaching og nu også Pokémon GO er et meget stort antal kirker blevet stationer, hvor spillere valfarter til, enten for at finde en skjult geocache eller fange pokémon’er.

Brug hjemmesiden geocaching.com til at finde ud af, om der er én eller flere geocachés ved din kirke.
Og brug hjemmesiden Montem’s artikel, “The Ultimate Guide To Geocaching“, til at læse mere om hvad geocaching ér og hvordan du får mest ud af oplevelsen.
Er der ikke en caché, så overvej at lave én, fx med en kort introduktion til kirken og måske invitation til at gå ind i kirken og deltage i en skattejagt eller lignende.

Installér spillet Pokémon GO for at se, om din kirke er et PokéStop.
Og overvej, om det er tid til på en særlig måde at byde geocaching -og pokémon-spillerne velkommen i din kirke. Måske med annoncer og skilte. Måske med særlige begivenheder, hvor kirken køber et “Lure Module.”
Kun fantasien – og vores ønske om at flere skal blive en del af kirkens fantastiske fællesskab – sætter grænsen.
Du kan her på hjemmesiden downloade et komplet forslag til en “PokéMon GO gudstjeneste”. Pakken indeholder prædikenforslag, forslag til aktiviteter efter gudstjenesten, grafik til PowerPoint og plakater, osv.
Køb og download pakken, klik her.

To eksempler på, hvordan lokale kirker udnytter Pokémon Go. Det første fra USA, det andet fra Danmark:

Skriv et svar